Huis van Eden

Mijn foto
Tremelo, Vlaams-Brabant, Belgium
Merkte je, nadat je reeds hulp gezocht had, dat praten alleen niet voldoende was, dan kan ik wellicht iets voor jou betekenen. Ik begeleid jou door aangepaste yoga-, ademhalings-, relaxatie-, meditatie en creatieve oefeningen te geven naar gelang je noden. Ook kunnen Reiki sessies aan te pas komen. De verschillende workshops aan de welke je kan deelnemen hebben een sterk helend effect op het lichaam, de emoties, de psyche en op spiritueel vlak. Hou ook mijn website www.huisvaneden.be in 't oog voor de gastactiviteiten. Elk gastactiviteit is een mooie aansluiting op mijn werk en op jouw welzijn. Ben je geïnteresseerd? Neem gerust contact op.

zondag 1 september 2013

10 yoga geïnspireerde ideeën om je kind en jezelf te helpen voor het nieuwe schooljaar


10 diepe ademhalingen
Leer je kinderen om tijdens de dag "diepe ademhaling" pauzes in te lassen. Bijvoorbeeld vooraleer een test af te leggen, een presentatie of een voordracht te geven, bij sociale situaties waar je je niet op je gemak voelt zoals bijvoorbeeld de eerste schooldag of werkdag bij een nieuwe werkgever.

Verhoog je focus
Richt je ogen op één punt. Het is een geweldige manier om je aandacht te verhogen, en je prestaties te verbeteren.

Zelfzorg
De manier waarop jij voor jezelf zorgt, is een weerspiegeling van hoe je je voelt over jezelf. Zelfzorg is een belangrijk principe in de yoga filosofie. Zelfzorg betekent geenszins dat je dure kleren moet dragen, maar wel propere kleren, je werkplek in orde houden, zorg dragen voor je boeken, gezond eten en een positieve ingesteldheid hebben.

De mensen waarmee je je omringt kunnen je maken of breken
Wil je grote dingen realiseren? Breng dan tijd door met positieve mensen die initiatieven durven nemen. Wil je rondhangen en niets doen? Breng dan tijd door met mensen die maar wat rondhangen. Je wordt automatisch meegezogen in de sfeer van de mensen die je omringen. Op school gebeurt hetzelfde. Daarom leer je kinderen om bewust te zijn van de invloed van de vriendjes waarmee zij zich omringen. Let op hun woordenschat, spraak, houding, gedrag en handelen. Moedig je kinderen aan om de banden te breken met "vrienden" die hen niet in een positieve spiraal trekken.

Gisteren was gisteren ; vandaag is het een nieuwe dag
Elke keer wanneer je op de yogamat stapt, krijg je een kans om opnieuw te beginnen. Je lichaam voelt anders aan, gedraagt zich anders en je focus is verschoven. Het punt is dat je steeds je best doet met de middelen die je hebt (in dit geval je lichaam en je geest). Leer je kinderen dat ongeacht wat ze gisteren meegemaakt hebben, vandaag krijgen ze een nieuwe start met nieuwe kansen. Zolang je dat beseft, zal je niet de gevangene zijn van je gedachten van gisteren. Zo zal je nieuwe opportuniteiten kunnen aangrijpen.
 

Evenwicht
Wanneer je balans wilt in je leven, leer dan eerst hoe je balans in je lichaam kan brengen en voel wat het is om in evenwicht te zijn. Er zijn yoga reeksen die je evenwicht bevorderen. Houdingen zoals de boom en het vliegtuig zijn uitstekend om een beter evenwicht te ontwikkelen en om je focus te verscherpen.

Vriendelijkheid
In yoga leer je leiden met mededogen en vriendelijkheid. Er bestaan talrijke kriya’s (serie van lichaamshoudingen) die je hart openen. Je leert dat je hoofd ten dienst staat van je hart. Leer je kinderen om niet alleen vriendelijke te zijn met elkaar, maar in de eerste plaats met hun eigen lichaam en geest. Met vriendelijkheid zal je op langer termijn verder geraken.

Situaties benaderen met de geest van een beginneling
Naarmate je ouder wordt, wordt het moeilijker om je nieuwsgierigheid over dingen te behouden. Je denkt maar al te gauw dat je het allemaal wel weet en dat je weet wat te verwachten. Leer aan je kinderen dat wanneer je je open stelt voor nieuwe zaken, standpunten, ervaringen, enz. dat je in de stroom van het leven blijft. Dat er dan ruimte wordt gemaakt voor nieuwe inzichten en nieuwe ervaringen. Zo blijf je jong van geest!

Begin elke dag met een visie te hebben over het verloop van je dag
In de stilte van je meditatie kan je je dag visualiseren : hoe jij je dag het liefst wilt doorbrengen ; welke kwaliteiten je aan bod laat komen ; hoe je graag zou hebben dat de mensen op jou of je werk reageren, enz. Je kan deze visualisatie ook gebruiken wanneer je moet gaan solliciteren, wanneer je kinderen examens hebben, enz. Deze korte visualisatie zet de toon en de intentie voor je dag.

Dankbaarheid

Vergeet niet van dankbaar te zijn voor al hetgeen dat in je leven is.

Graag lees ik jouw ervaring in het commentaar veld hieronder.

De boom houding